top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıBircan Tavas

GAPS DİYETİ NEDİR?


GAPS DİYETİ

Bu aralar tüm danışanlarımın sorduğu, merak ettiği konulardan biri GAPS DİYETİ (GAPS GUT and PSYCHOLOGY SYNDROME-Bağırsak ve Psikoloji Sendromu) bende bu konuyu sizler için biraz araştırdım.


Dr. Natasha Campbell-McBride adındaki doktor, nörolojik bozukluklar ve beslenme arasındaki ilişki üzerine teoriler geliştirmiş ve araştırmalar yapmışlar.

Buna göre:


  1. “Sağlıklı bağırsak florasına sahip olmayan kişilerin sindirim sistemleri ve emilim sürecinin doğru işlemediğini söylemektedirler. Bağırsak florasındaki değişimler ve farklılıklar  sonucu zamanla bağırsağın sindirim ve emilim kabiliyeti olumsuz etkilenmektedir.


2. Süt proteini olan kazein ve buğday proteini olan gluten’ nin iki aşamada gerçekleşmesi gereken sindirimi tamamlanamaz ve sonuç olarak kazomorfinler ve glütenmorfinler hiç değişmeden kana karışır ve vücutta problemlere yol açar. Özellikle beyin ve bağışıklık sistemi fonksiyonlarını bozar. GAPS hastalarının vücutlarında yüksek miktarda kazomorfin ve glütenmorfin olduğunu söylenir.”


3. Bu durumu düzeltmek içinse bağırsak florasının düzenlenmesi gerektiğini savunuyorlar. GAPS hastalarına uygun olan diyetin genel olarak Spesifik Karbonhidrat Diyeti olduğunu, bu programda da bakterileri ve mantarları besleyen, nörotoksin üreten yiyecekler, işlenmiş gıdalar tamamen diyetten çıkartılır. Bunlar yerine Probiyotik sağlayan fermente yiyecekler ve destekleyicileri diyette yer alıyor.


GAPS diyeti üç aşamadan oluşuyor.



1. GAPS giriş diyeti 2. Tam GAPS diyeti 3. GAPS diyetinden çıkış



Birinci aşamada, kendi içinde altı aşamadan oluşuyor. Psikolojik ve fizyolojik semptomlar bu aşamada ortadan kaldırılmaya çalışılıyor.


İkinci aşamada, bağırsak florasının tamamen dengelenmesi ve psikolojik, fizyolojik semptomların ortadan kalkma sürecidir.


Üçüncü aşamada, bağırsak florası, duvarı ve epitelyum doku tamamen iyileşir ve diyet biter.


Önemli olan öğrenilen ve duyulan her bilginin önce bilimselliğinin, etkili olma durumunu ve bireye uygunluğunun araştırılmasıdır. Ve bir uzman kontrolünde yapılmasıdır.


Unutmayın "HER ÇOCUK FARKLI GELİŞİR!"


Sevgiler…



facebook/farklıgelişençocuklar

instgram/otizmdanismanii

email:farkligelisencocuklar@gmail.com



Comments


bottom of page